Latex – Vilken tjocklek ska jag välja?

Som vanligt vänder det här inlägget sig till folk som vill komma igång med latex och vill få en fingervisning om vad de olika tjocklekarna går att ha till.  De som har hållit på ett tag vet att få saker är skrivna i sten, samt att den tjocklek som du väljer till ett projekt beror mycket på vilken look eller känsla du jagar.

Här är dock lite tumregler som förhoppningsvis kan ge dig som är ny på latex en fingervisning om vilken tjocklek du vill ha:

*Olika tillverkare erbjuder olika tjocklekar, men de flesta tjocklekarna som erbjuds för modetillverkning ligger på under 1 millimeter.

*Om ditt första projekt exempelvis är ett linne, ett par mittens, en kjol eller en t-shirt så kommer 0,35-0,5 mm göra sig bra. De andra tjocklekarna kommer också fungera, men är dyrare eller knepigare att arbeta med.

*Tunnare latex (tunnare än 0,4 mm) gör sig bra för huvor/masker och plagg som ska sitta riktigt slickade, eller semitransparenta utstyrslar som ska vara riktigt genomskinliga. Tips: skaffa massor av tatueringar om du ska jobba med semitransparent. Det är toksnyggt! Kolla här! Tjockare gummi (0.6 mm och uppåt) är bättre om du ska göra harness-remmar eller helt enkelt plagg som känns mer robusta.

*Om du gör en vid kjol kommer vågorna att bli större och mjukare ju tjockare latexen är. Här är ett exempel på ett peplumbälte tillverkat i 0,8 mm.

*Ju tunnare latexen är ju mer kommer den rulla ihop sig när du tvättar den och stryker på vulk. Den rullar ut sig igen, men det tar lite längre tid ju tunnare den är och det krävs därför lite mer tålamod.

*Ju tjockare latexen är ju noggrannare måste du vara med ditt mönster. En tunn latex kommer tillåta kroppen att kräva utrymme i plagget, en tjockare kommer inte vara lika förlåtande. Tjockare latex formar dock bättre, vilket kan vara värt att hålla i åtanke när du gör till exempel BH-kupor.

*Tänk också på att det kan vara svårare att röra sig i tjockare latex än tunn, om det är en bra grej eller inte är en smaksak. 😉

*Ju tjockare latexen är ju lättare är det att limma den lager på lager utan att det blir buckligt och konstigt. Ta helt enkelt två 0,8 mm-bitar istället för fyra stycken 0,4 mm-bitar om du vill ha en 1,6 mm-bit så får du generellt sett ett snyggare resultat.

 

Mycket nöje! <3

Författare Vulkverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *