Spets – Processen

(Om du inte redan har gjort det, kika på det här inlägget först)

 

Tack till Safana på DS och Rub Me Shiny som först tipsade om att det gick att gjuta latexspets!

Här följer en beskrivning av hur du går till väga för att gjuta snygg, klibbfri spets med snygga kanter. Läs också gärna det här eminenta (men ibland något omständiga) inlägget och kika på videon längst ned i inlägget.

Steg 1 – Färga latexmassan

När latexmassan torkar så blir den genomskinlig och ljusgul. Om det inte är den här färgen du vill ha så måste du färga den. Blanda latexmassan och färgen noga, framför allt om det är vitt du jobbar med för då kan det vara svårt att se om färgen verkligen har blandats med latexmassan. Du behöver inte jättemycket färg utan någon droppe räcker.

Steg 2 – Blanda, blanda, blanda!

När latexmassan torkar kommer färgen att komma fram så var inte rädd om din svarta spets ser grå ut och se till att röra i vitt om du vill att din rosa ska hålla sig pastellig.

Steg 3 – Fyll formen

Det är jätteviktigt att formen verkligen är helt fylld, stryk med plastspateln, skeden eller vad du nu har hittat åt alla håll tills du är helt säker på att varenda del av formen är fylld.

Steg 4 – Ta bort överflödet

Latexmassan torkar fort så du behöver ta bort överflödet inom ett par minuter om du inte vill göra en massa extraarbete senare. Om du gör en stor form eller flera formar kommer du att vilja stryka bort överflöd löpande. Använd aldrig vatten eller våt trasa när du gör det här utan enbart en hård skrapa.

  • Om applikationen du gör har mycket detaljer? Pressa hårt med skrapan så att alla detaljer kommer fram och inte täcks av latexmassa!
  • Har applikationen stora breda latexbestrukna delar? Pressa inte för hårt! Då finns det risk att du gräver upp latexen och applikationen bli ojämn eller genomskinlig på fel ställen.

Steg 5 – Vänta.

Vänta så länge du orkar. Applikationen måste vara helt torr innan du tar upp den.

Steg 6 – Ta bort latexhinnan

Innan du tar ur applikationen ur formen måste du ta bort den tunna hinnan av latexmassa som finns kvar trots att du har skrapat bort det mesta överflödet. Det här går att göra en verktyg (till exempel baksidan av en penna) eller med ett finger. Stryk längs kanterna och över applikationen så kommer du att märka att en tunn hinna börjar släppa, se till att hela den hinnan är borta från hela applikationen innan du tillsist tar den ur formen.

Klart!

 

Nästa steg är att limma fast applikationen på ditt plagg och det blir temat för del tre om spets. Kika gärna på videon nedan. Samma kanal har också andra matnyttiga filmer för den latexpysslige 🙂