Att räkna på cirkelkjolar

De har under de senaste månaderna droppat in fyra oberoende frågor om hur du ska tänka när du plockar ut mönstret till din cirkelkjol, så here we go!

Här är ett verktyg du kan använda om du inte vill räkna själv, men glöm inte att ta bort ca 10% från ditt midjemått för att latexen inte ska sitta för löst.

Hur stort ska midjehålet vara?
Hade vi jobbat i ett stumt tyg skulle innercirkeln haft samma omkrets som din midja, men för den här modellen vill vi att det ska vara tight i midjan så vi ska göra innercirkeln lite mindre än ditt midjemått. Tummregeln är att ju tjockare din latex är ju mindre vill du krympa mönstret. För 0,4 mm latex är det ”lagom” med 10% för att få det ordentligt tight och 5% för att få det lite tight.

Om din midja är 80 cm och du vill ha kjolen tight ska innercirkeln ha en omkrets på 80*0,9=72 centimeter. Om du sen gör en prick i mitten av där du vill göra midjehålet så ska sträckan från pricken till kanten hela tiden vara önskad midjeomkrets/(2π). I fallet med vårt räkneexempel blir det 72/(2*3,14)=11,5 centimeter. Ta alltså en linjal och mät noga från punkten i mitten tills du har ritat en cirkel med radien 11,5 cm. Göm inte sömsmånen för då blir din kjol alldeles för stor!

Hur vet jag hur lång kjolen blir?
Avståndet från midjehålets kant till ytterkanten bestämmer hur lång kjolen blir.

den här länken hittar du en ganska enkel bild som inte kräver att du kan en massa matte. I vårt exempel skulle alltså A vara 11,5 cm och B vara 11,5 cm+så lång du vill att din kjol ska vara.

Något mer?
Yes! Om du vill ha ett band i midjan (och det vill du med största sannolikhet) så se till att du har latex till det och inte har råkat förvandla allt till en kjol. Hur brett bandet ska vara är en smaksak men satsa på omkring 5 centimeter till din första kjol.

 


 

Bonus 1
Det finns inget som säger att du behöver stanna vid en cirkel. Gör ett snitt i två cirkelkjolar och limma ihop dem så får du en med dubbelt så mycket flyg i sig! MEN kom ihåg att dela ditt midjemått på två det första du gör, annars blir kjolen alldeles för stor i midjan. Notera också att den länkade bilden är för tyg och att det därför inte går att lägga dem ovanpå varandra för då blir sömmarna fel – men du fattar principen.

Bonus 2
Det finns inget som säger att midjehålet måste sitta i mitten. Gör kjolen kort fram och lång bak genom att placera midjehålet någon annanstans än i mitten.

Bonus 3
Det finns inget som säger att en cirkelkjol måste vara rund. Gör den av en fyrkant, en stjärnform eller en mandelform istället.

Bonus 4
Det finns inget som säger att cirklarna måste vara hela eller ensamma. Många peplumbälten bygger på att man just staplat cirkelformer som är rundade. Till exempel här.

 

Enjoy! <3