Spets – Make it stick!

(Om du inte redan har gjort det, kika på det här inlägget först och sen det här)

Tack till Safana på DS och Rub Me Shiny som först tipsade om att det gick att gjuta latexspets!

Det här inlägget handlar om hur man fäster gjutna latexapplikationer på latex utan att samtidigt slita sönder dem eller få vulk överallt. Metoden som beskrivs nedan fungerar utmärkt MEN är 100% hemmasnickrad genom trail and terror, och det finns säkert många andra sätt att göra det här både bättre och snabbare. Våga exprimentera och dela gärna med dig när du hittar något som lyckas!

Problemet: Spetsen kommer, precis som annan latex, att rulla ihop sig när du tvättar den eller har vulklösning på den och om den råkar fastna i sig själv är det synnerligen svårt att dra isär den utan att samtidigt slita sönder den.

 

Steg 1 – Nåla ned den

Ordna fram en arbetsyta som du kan sticka knappnålar i; till exempel en bit cellplast med en skiva kartong över. Lägg ut din applikation och nåla fast den i underlaget. Nålarna behöver inte sitta supertätt.

Steg 2 – Stryk på vulklösning

När du stryker på vulklösningen kan du vara ganska generös men måste framför allt vara noga med att verkligen få vulk överallt. Vi kommer inte att stryka någon vulklösning på latexytan vi vill fästa applikationen på vilket gör att om du missar här så kommer den delen av applikationen att sitta helt lös efteråt. Var extra noga kring nålarna!

Steg 3 – Vänta länge!

Ja, ”vänta” är värt en egen punkt. Om du gör mindre och mer bastanta applikationer (till exempel snöflinor) är det här inte lika viktigt men om du gör långa och tunna applikationer (till exempel spets) är det jätteviktigt at du låter dem ligga och veckla ut sig innan du börjar hantera dem. Låt dem ligga i minst två timmar. Det går bra att låta dem ligga över natten.

Steg 4 –Lossa nålarna och lägg på gladpack

Nålarna har en tendens att fastna i vulklösningen så var försiktig när du tar bort dem. Låt applikationen ligga kvar på kartongen och lägg en remsa gladpack över den. Nu kan du lyfta upp den gladpacksbeklädda applikationen från kartongen och den är redo at fästas på ett plagg.

Steg 5 – Tvätta och fäst!

Tvätta latexytan där du vill fästa applikationen noga, och fäst sedan applikationen genom att trycka fast den där du vill ha den samtidigt som du bit för bit tar bort gladpacken. Det går såklart att även stryka på vulk på latexytan men risken är att det ser kladdigt ut med alla vulkrester. När du har lagt hela applikationen på plats så rulla över den med din pressrulle.

När applikationen har suttit på en stund kan du konrollera att alla applikationens kanter verkligen sitter fast överallt. Om du hittar ett ställe där det sitter löst för att du missade det när du strök på vulk så pillar du försiktigt dit lite vulk, låter det torka en stund, och pressar sedan fast biten som sitter löst.

Klart!