Öljetter – snyggare än de är svåra

Grundproblemet med öljetter är exakt samma som med tryckknappar och dragkedjor: latex stretchar. Det här gör att öljetter och dylikt flyger ur lika snabbt som du satte dit dem om du inte förstärker latexen på något sätt.

En sak att tänka på innan om du ska sätta i flera öljetter är om du vill att latexen mellan öljetterna ska stretcha eller om det till och med är fördelaktigt om den inte gör det. Om du inte vill att latexen ska stretcha så gör en längre tygbit och sätt flera öljetter i den istället för att göra en tygbit för varje öljett.

 

Steg 1 – Klipp
Tar en bit stumt tyg (kantband är ofta lätta att jobba med) och klipp ut den bit du vill använda. Det är väldigt viktigt att tyget inte stretchar. Du vill ha en bit som är ett par milimeter större än öljetten du ska slå i. Exakt hur mycket större kommer att bero på hur mycket kraft öljetten kommer att utsättas för. Om tygbiten har kanter så runda dem gärna, det kommer att se snyggare ut.

Steg 2 – Kladda
Dränk hela tygbiten i flytande latex och låt torka ordentligt. Flytande latex hittar du till exempel på Panduro.

Steg 3 – Vulka
Vulka nu fast din torkade, latexdränkta tygbit på latexten där du vill ha öljetten och vulka sedan fast en bit latex till över den så att tyget blir helt inkapslat. Låt torka.

Steg 4 – Pressa
Gör ett hål genom tyg-latex-tyg-delen som är lite för litet men där det ändå går att pressa igenom öljetten. Därefter fäster du öljetten som vanligt med ditt weapon of choice: hammare och öljettverktyg, öljettång eller (allra helst) öljettpress.

 

Pro-tip: Det går utmärkt att vända på steg 1 och 2 och förbereda ett längre latextäckt band som du sedan kan klippa bitar från!

Pro-tip 2: Om du är rädd för att öljetten ska färga av sig på latexen så stryk på ett lager genomskinligt nagellack på ytan som kommer ligga mot latexen.

Enjoy!
<3