Latexslöjd är ingen prylsport men du kommer att behöva ett antal verktyg. Här följer en lista på det du behöver och var du kan hitta det. Tyvärr är listan ganska stockholmscentrerad. Hittar du dem billigare och bättre på ett annat ställe? Meddela oss gärna så tar vi med det nästa gång vi uppsaterar listan

 

Skyddsmask med A1-filter – Din hjärna är det viktigaste du har. De kemikalier som används när en vulkar är starka och eftersom latex både är pilligt och kul kan det bli att en sitter med näsan i ångorna längre. Se till att sitta välventilerat (öppna gärna ett fönster) och använd gärna skyddsmask när du vulkar
          Finns på:  Jula, biltema eller liknande butiker

Pressrulle – När du har lagt ihop din latexsöm så är det viktigt att du trycker ihop den så hårt som möjligt och det gör du lättast genom att rulla över den med en pressrulle. Om du inte kan få tag på eller har råd med en pressrulle så satsa på en skarvrulle istället, det kommer att funka fint!
          Finns på: Slöjd-Detaljer (Mäster Samuelsgatan 56), Skarvrulle finns på Jula och liknande ställen

Vulklösning – Det här är limmet som du fäster latexbitarna med. Observera att den penseln som ibland finns i vulklösningslocket när du köper den är alldeles för stor för att använda när du jobbar med dina plagg så strunta i den.
          Finns på:  Här på Vulkverkstan,

Skärmatta – Satsa på en stor direkt. Det är aldrig kul att vilja försöka skära ett långt snitt och mattan tar slut. En måste såklart inte ha den lyxigaste skärmattan på marknaden. Det viktiga är att den är tillräckligt stor för att jobba på och skyddar ytan under.
          Finns på: Slöjd-Detaljer (Mäster Samuelsgatan 56) eller de flesta sömnadsbutiker

Rullkniv – Alla typer av omtag gör att det blir “hack” i latexen och att den blir svag så det går inte att klippa latex. Inte heller en vanlig brytbladskniv fungerar då den sträcker ut och fastnar i latexen. Bäst är istället en rullkniv. Kolla så att du köper en som det går att byta rakbladen till. Större eller mindre hjul är en smaksak men det är lättare att göra detaljer med ett mindre hjul. Satsa på ett 45 mm blad till att börja med och bemästra de mindre bladen sen.
          Finns på: Slöjd-Detaljer (Mäster Samuelsgatan 56)  alla butiker som säljer verktyg

Kemiskt ren bensin – Även kallad medicinsk bensin. Används för att göra rent ytorna innan de läggs ihop. Det går även att få till starka vulksömmar med lacknafta men den kommer att lämna ett tunt oljigt lager på latexen.
          Finns på: De flesta apotekskedjor

Stållinjal – Det skadar inte att ha en lång och en kort men om du måste välja så satsa på en lång. Du kan använda linjalen som stöd när du skär långa raka sömmar och då vill du inte stanna upp och ta om mitt i. Anledningen till att en stållinjal är att föredra över plast är att rullknivar ofta är tokvassa och riskerar att köra fast i plasten.
          Finns på: Slöjd-Detaljer (Mäster Samuelsgatan 56), Biltema, Clas Ohlson och liknande butiker

Mönsterpapper – Mönsterpapper är inte nödvändigt men det är ett billigt sätt att få snyggare mönster och välgjorda mönster är en nyckel till att lyckas med latex. I brist på mönsterpapper går det att använda byggplast (ej giftig), bakplåtspapper eller något liknande.
          Finns på: Slöjd-Detaljer (Mäster Samuelsgatan 56)  och de flesta sybutiker

Plastspatlar – Används för att  bre ut vulklösningen istället för den klumpiga penseln som kommer med vulklösningen. Om du inte kan på tag på en plastspatel så klipp sönder ett gammalt lånekort eller liknande och använd.
          Finns på:  Här på Vulkverkstan, Panduro och liknande ställen

Gelpennor – Används för att rita på latexen. Gelpenna fäster bra samtidigt som den lätt går att gnugga bort med bensin eller lacknafta. En idé kan vara att ha en vit gelpenna till din mörka latex och en mörkare till den ljusa. Torka bort gelpennemärkena så snart du kan så att inte gelen går in i latexen och överväg att inte rita direkt på latexen alls om du jobbar med extremt ljusa färger.
          Finns på:  Clas Ohlson, de flesta matbutiker och alla ställen som säljer kontorssaker

Flytande latex – Används när du ska fixa tryckknappar, dragkedjor eller måla på detaljer. En del använder även vulk istället för flytande latex. För att se ett exempel på hur det används titta här.
          Finns på:  Panduro

Liten trasa – Den här trasan kan vara vad som helst som inte luddar. Du kommer att använda den för att rengöra med bensinen/lacknaftan. Om du inte tvättar den mellan gångerna så är ett tips att förvara den i en tillsluten påse då kemikalierna luktar starkt. En del använder även bommulsrodeller

Papper/gladpack – Ett vanligt block duger utmärkt. Du lägger pappret eller gladpacken mellan latexen du arbetar med och arbetsytan när du smetar på vulklösningen (eller på latexen. Vad än du behöver skydda). Detta för att undvika att få vulklösning på arbetsytan som du sen smetar ditt fina plagg i. Vulklösning som har hamnat på fel ställe kan lämna fula märken som är jättesvåra att få bort.

Tejp – Alla använder inte tejp. Testa om det är din grej. Du kan tejpa på latexen dels för att få lite stadga när du ska lägga ihop den och dels för att kontrollera var vulklösningen hamnar. Använd hellre en tejp som sitter för löst än för hårt och testa på en mindre bit först så att tejpen du har valt inte lämnar märken.

Mörka plastlådor – Latex ska förvaras där det är mörkt och inte för varmt. Skaffa några bra lådor där du kan lägga din latex och dina pågående projekt.

Pincett – För att lättare kunna pilla dit små applikationer eller rätta till små problem med sömmarna utan att behöva vara där med sina fingrar och peta.

Lycka till!